0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Potovanja, ki nahranijo dušo

Potovanja, ki nahranijo dušo

Vinski turizem je več kot le okušanje različnih sort vin; je popotovanje skozi kulturo, umetnost, zgodovino in tradicijo pokrajine. Potovanje, ki združuje raziskovanje različnih vinogradniških območij, srečanja s strastnimi vinarji ter uživanje v neokrnjeni lepoti narave. S tem blogom vas vabimo v svet potovanj z navdihom raziskovanja vinskih regij in zgodb vinarjev.

Odkrivanje vinogradniških draguljev

Vsako vinogradniško območje nosi edinstven pečat, ki ga ustvarjajo različne podnebne razmere, zemljišča in tradicije, zato obisk predstavljaja celovito izkušnjo, ki je privlačna za popotnike. Vinska potovanja so lahko povsem spontana in dopolnijo potovalno izkušnjo v izbrani deželi ali pa načrtovana prav z namenom bogatenja znanj in izkušenj ter širjenja obzorij na področju vina.

“O prvih zametkih vinsko motiviranih potovanj lahko govorimo že od srede 19. stoletja dalje, kar je povezano z razvojem železnic in predvsem s krepitvijo ekonomske moči srednjega razreda, ki se v mnogočem ozira po statusnih simbolih plemstva in posledično vse bolj povprašuje po vrhunskih vinih iz prestižnih vinskih regij,” v članku o vinskem turizmu uvodoma pojasnita avtorja Simon Kerma in Aleš Gačnik. Poudarjata pa, da so vino oz. vinorodne dežele kot središčni element turistične izkušnje prejkone sodobni fenomen z manj kot polstoletno tradicijo, pri čemer sistematičnim začetkom razvoja vinskega turizma sledimo predvsem v deželah »novega sveta«, ki pa se bistveno razlikuje od razvoja vinskega turizma v Evropi oz. v »starem svetu«.

V novem vinskem svetu

V novem vinskem svetu, kamor sodijo na primer Argentina in Čile, pa Avstralija in Nova Zelandija ter ZDA in Južna Afrika, je vinski turizem glavni del nacionalnega turizma. »V dolini Napa v Kaliforniji so že pred 30 leti organizirali polete z baloni čez vinograde, vinski turizem gradijo na atrakcijah, a to ni pravi recept tudi za stari vinski svet, kamor sodi Evropa. V Evropi so priložnosti za razvoj vinskega turizma drugje, v večstoletni tradiciji vinogradništva in vinarstva,« poudarja Aleš Gačnik.

Vinski turizem je vsako obiskovanje vinogradov, vinarjev, vinskih festivalov in vinskih dogodkov, pri čemer je primarni motiv obiska okušanje vin in doživljanje posebnosti vinske regije. Za nas Evropejce bo vinski turizem v novem svetu najpogosteje dopolnil dogodivščin polna čezoecanska potovanja, namenska vinska potovanja v te kraje pa bodo privabila strastne poznavalce, ki jih zanimajo novosti in so jim pripravljeni posvetiti precej energije, časa in denarja. A ob obisku Italije, Francije ali Španije skoraj gotovo ne gre brez vsaj ene izmed imenitnih vinskih regij. Mimogrede zavijete med sončne vinograde Toskane, kjer se prepletajo stoletne vinske tradicije z modernimi pristopi k pridelavi, ali v čarobni Bordeaux, kjer se razprostirajo nekateri najbolj cenjeni vinogradi na svetu. Ena najbolj dragocenih izkušenj v vinskem turizmu je srečanje z vinarji samimi. Ti strastni mojstri imajo poglobljeno znanje in radi delijo svojo ljubezen do vina s svojimi obiskovalci. Medtem ko obiskujete različne kleti, imate priložnost spoznati vinarje iz prve roke. Poslušate njihove zgodbe o družinskih tradicijah, izzivih pridelave in njihovi viziji za prihodnost. Te osebne zgodbe naredijo vsako degustacijo še bolj posebno in nepozabno. Med obiskom vinorodnih območij boste imeli priložnost raziskovati tudi lokalno kulinariko, okusiti specialitete, ki se odlično ujemajo z različnimi vini. Na primer, ob obisku Burgundije boste lahko uživali v izvrstnih sirih, kot je Brie, in se naučili, kako najbolje kombinirati ta bogat in kremast prigrizek z elegantnimi pinot noiri. Vsaka regija ponuja svoje edinstvene okuse in izkušnje, ki dopolnjujejo vinsko degustacijo.

Wine is a work of art!

Zakladi, ki se skrivajo doma

Še bolj enostavno pa je odkrivati številne in raznolike slovenske vinske zaklade, tudi zato, da boste ob naslednjem potovanju po vinskih regijah sveta s ponosom lahko več povedali o domačih krajih. Nenazadnje je bil že oče rebule Zvonimir Simčič mnenja, da so Brda ena najboljših regij za bela vina na svetu.

Vinorodna Slovenija premore številne izjemne vinarje, ki se po ocenah uglednih vinskih kritikov na največjih mednarodnih ocenjevanjih uvrščajo med najboljša na svetu. V zadnjih desetletjih je bilo opravljenih kar nekaj korakov od začetne, ponekod tudi do zrele razvitosti vinskega turizma v naših vinorodnih deželah. Zaradi razlik v rastišču, podnebju in načinih kletarjenja ima vsaka vinorodna dežela svoj izbor sort, posebej ponosni pa so naši vinarji na avtohtone sorte grozdja.

Zakladi, ki se skrivajo doma - miro šimčič

V Brdih, kjer je doma Medot, smo ponosni posebej na našo rebulo in sodelovanje vinarjev v okviru vsakoletne vertikalne degustacije rebul za najzahtevnejše vinske pisce in kritike z vsega sveta Masterclass Brda, Home of Rebula. Prepričani smo, da je ravno v sodelovanju na podlagi jasne strategije pot do širših ekonomskih učinkov vinskega turizma, kar opažajo tudi avtorji svetovnega slovesa, ko nas obiščejo in se želijo vedno znova vračati, kot je na primer Noah Charney zapisal v svoji kolumni za The Guardian.

Noah Charney, ki je bil v preteklosti tudi Pullitzerjev nominiranec, se je nad našo regijo in rebulo tako navdušil, da je nastala knjiga Gold Wine - the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy, ki je izšla pri založbi Rowman & Littlefield v Washingtonu.  Knjiga pripoveduje zgodbo o rebuli, čezmejni regiji Brda - Collio, ki je njena domovina, in pogumnih Bricih, ki so jo povzdignil do statusa ene najboljših regij za bela vina na svetu. Napisana je tako, da se bralec lahko uči skupaj z avtorjem, zato je zanimiva tako za strokovnjake kot za splošne bralce. Kot zgodovinar in ljubitelj narave spretno prepleta opis naravnih lepot in zgodovine teh krajev. Sorto rebula predstavi skozi pogovore s strokovnjaki za vinogradništvo in vino ter predstavi vinarje z obeh strani meje, ki se posvečajo vrhunskim vinom iz rebule različnih obrazov.

Eden najbolj cenjenih etnologov in umetnostnih zgodovinarjev pri nas dr. Janez Bogataj je o knjigi povedal: »Ni pogosto v Sloveniji, da imamo knjigo o enem vinu. Edino vino pri nas, ki ima monografije, je cviček, ki jih ima kar tri ali štiri. Da bi imelo eno vino takšno monografijo, tega v Sloveniji še ni. Takšen način pisanja o vinu je novost v slovenskem prostoru. Prehitro se ustavimo s sommelierskimi opisi, tu pa gre za preplet sodobnosti in zgodovinskega razvoja.« Morana Polovič, vodja projekta Slovenia Unique Experiences pri Slovenski turistični organizaciji, posvečena promociji Slovenije na področju gastronomije, pa je poudarila njeno vrednost na področju turizma: »Knjiga Gold wine je izredno pomembna za promocijo Slovenije kot vinske destinacije na tujih trgih. Na ta način postavljamo Slovenijo na ob bok največjim vinskim regijam. Slovenci smo zelo ponosni na to avtohtono sorto.«

Knjiga gold wine

Knjiga je na voljo v spletni trgovini Amazon ter pri več briških vinarjih, z veseljem pa vam sporočamo, da je na voljo tudi pri nas na Medotu, v hiši očeta rebula, kjer jo lahko kupite samostojno ali pa v darilni embalaži skupaj z izbrano steklenico rebule.

Wine is a work of art!

Potujte z dobrim vinom

Vinski turizem je več kot le obisk kleti in okušanje vin; je popotovanje, ki obiskovalca povezuje z naravo, kulturo in ljudmi. Skozi obisk različnih vinogradniških območij in srečanja z vinarji dobijo vpogled v kompleksnost in lepoto sveta vina.

Vabimo vas, da se odpravite na vinsko potovanje, kjer boste odkrivali nove okuse, spoznavali zgodbe in se povezovali z ljudmi, ki delijo vašo ljubezen do vina. Naj bo vaše potovanje polno okusov, presenečenj in nepozabnih trenutkov - potovanje, ki bo nahranilo vašo dušo in razvajalo vaše brbončice. In seveda, dobrodošli na Medotu. Santé!

Wine is a work of art!
Potovanja, ki nahranijo dušo
Potovanja, ki nahranijo dušo
Wine is a work of art!