0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
19.10.2023

REBULA – zlata junakinja knjige GOLD WINE

REBULA – The Golden Protagonist of the Book GOLD WINE

Nastanek knjige je kot zgodba rojstvu novega življenja. Začne se s srečanjem pravih ljudi v pravem trenutku na pravem mestu. Med njimi se stkejo vezi, medsebojno spoštovanje in ljubezen, ki je okronana z rojstvom nove, skupne zgodbe.

Ko smo kot soorganizatorji Masterclassa Brda Home of Rebula leta 2019 na vertikalno degustacijo rebul briških vinarjev z obeh strani meje prvič povabili pisatelja svetovne slave, nismo niti slutili, da bo glas o kraljici naše regije ponesel tako daleč. Noah Charney, ki je bil v preteklosti tudi Pullitzerjev nominiranec, se je vabilu navdušeno odzval, saj ga kot umetnostnega zgodovinarja zelo zanimajo teme, ki zgodbe podkrepijo s poglobljenimi razlagami in podatki. Udeležbo je potrdil z mandatom, da napiše kolumno o rebuli in terroirju Goriških brd za širše občinstvo ene izmed najbolj uglednih revij življenjskega stila v Sloveniji. A še preden so se kozarci v rokah dodobra ovinili z vzorci, je spoznal, da je tema tako polna neverjetnih zgodb in legend, da bi lahko iz nje nastala knjiga. Vzpon do ene najbolj ekskluzivnih, butičnih destinacij v Sloveniji, kjer se strežejo lokalna vina z najvišjimi priznanji na svetu, iz nekdaj ene najrevnejših regij v prejšnji državi, ko so bila Brda celo v igri Monopoli najcenejši možen nakup, ga je povsem prevzel.

Strinjali smo se, da je to krasna ideja, in mislili, da bo na nivoju ideje tudi ostala. Dva dneva vrhunskega druženja na Masterclassu, kakršna za izbrane najuglednejše pisce o vinu na svetu v Brdih pripravimo vsako leto, sta se končala polna vtisov in novih prijateljev rebule. Sledila je tudi obljubljena kolumna Noaha Charneya in vsi smo je bili veseli. A že jeseni je sledil tudi klic – založba Rowman & Littlefield se zanima za knjigo o neverjetnem vzponu Brd in o najboljših vinih na svetu.

Wine is a work of art!

Natančno tri leta je preteklo od takrat – in danes s ponosom lahko rečemo, da smo na letošnjem Masterclassu zbrani elitni zasedbi vinskih piscev in novinarjev že predstavili knjigo Gold Wine - the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy, ki je izšla pri založbi Rowman & Littlefield v Washingtonu. Predstavil jo je avtor Noah Charney, ki smo ga ob tej priložnosti zopet povabili v Brda, mi pa smo ga prosili, naj z nami podeli svojo zgodbo o tem, kako je nastala knjiga:

»Ko so mi iz založbe Rowman & Littlefield potrdili idejo za novo knjigo, sem začel povsem na začetku – enostavno sem se odpravil za nekaj dni v Brda in začel raziskovati okolico, od naravnih lepot do muzejev in domačinov, kjer sem se preprosto pogovarjal, okušal hrano in vino, nato pa sem imel namen še osebno obiskati vse vinarje, ki delajo vina iz Rebule, da se podrobno seznanim z njihovo filozofijo in delom v kleti. Obrnil sem se na moje kontakte z Masterclassa, da mi priporočijo še kakšne strokovne sogovornike, ki bi mi lahko podrobneje predstavili terroir iz vidikov, ki so ključni za vinogradništvo v tej regiji, in pa vinsko sorto, rebulo. Predlagali so mi, naj se vsekakor pogovorim s strokovnjaki tako z italijanske kot slovenske strani, saj je rebula čezmejna sorta, ter me usmerili na dva največja strokovnjaka za rebulo in profesorja za vinogradništvo – to sta dr. Atilio Scienza z Univerze v Milanu in Denis Rusjan z Univerze v Ljubljani. Ker je bil namen knjige v dogovoru z založbo to neverjetno zgodbo predstaviti širšemu občinstvu na svetovni ravni, ki pa niso nujno vrhunski vinski strokovnjaki, sem si za slog pisanja zamislil, da se bo skozi stranice knjige bralec lahko učil skupaj z menoj ter sem na ta način tudi zahtevnejše tematike lahko predstavil na enostaven in razumljiv način, ki pa je hkrati dovolj informativen za poznavalce. Po jesenskih trgatvah sem že začel s prvimi obiski v Brdih, a še preden se je zima končala, nas je zajela pandemija koronavirusa in za nekaj časa ustavila svet. Dolgo in negotovo leto 2020 je nato prineslo precej dela na daljavo, po eni strani je bil čas idealen za pisanje in splošni del knjige je nastal hitro, a obiski vinarjev takrat še dolgo, predolgo niso bili možni, zato sem s pisanjem nadaljeval na osnovi zapiskov z Masterclassa in raziskave na daljavo. Tudi ideja, da se vključi kulinarični del z recepti najuspešnejših slovenskih kuharskih mojstrov, je nastala med pandemijo. Za piko na i pa sem ravno takrat prejel klic, da za The Guardian napišem članek o destinacijah, ki jih bom obiskal po izteku pandemije. In seveda sem pisal prav o Brdih, saj nas je pandemija z delom na daljavo še bolj močno povezala in sem komaj čakal, da jih bom lahko spet obiskal.

Ko se je svet zopet začel vrteti, sem opravil še nekaj zaključnih intervjujev za popolnitev zgodb, se srečal s predstavniki zadružne kleti v Brdih, kjer je vodilni enolog Darinko Ribolica, direktor Silvan Peršolja, o sami regiji in njeni zgodovini mi je pripovedoval župan Franc Mužič. Posebej močno me je zanimala zgodba o uspehu kleti in rebule v časih Tita in Jugoslavije, o očetu rebule Zvonimirju Simčiču, zato sem opravil še pogovore z njegovimi prijatelji, sodelavci in nasledniki na domačiji Medot ter s prvim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom, ki mi je postregel z osebnimi spomini iz teh časov, kako so takrat gledali na revna Brda, kamor ni vodila niti asfaltirana cesta, na zadružno vinsko klet in priljubljeno rebulo, ki jo tudi sam osebno naročil ob rojstvu svoje hčerke. In tako je skozi leto, ki je sledilo, zgodba dobila rep in glavo.

Do izida knjige v zadnjih tednih leta 2022 in nato potovanjem do Slovenije, kamor je prispela leta 2023, je minila še kakšna trgatev več, kot sem sprva mislili, a dejstvo, da je prispela skupaj z enim najboljši letnikov za rebulo, je dober znak in lepa popotnica za rojstvo knjige Gold Wine. Krog je sedaj sklenjen in knjiga je prišla med bralce.«

S temi besedami je avtor Noah Charney, ki je ob letošnji udeležbi na Masterclassu Brda Home of Rebula lahko okusil vzorce rebul letnikov 2022-2019, kar po naključju sovpada prav s celotnim časom nastanka knjige, povedal tudi zgodbo pisatelja o pisanju.

Wine is a work of art!

Vabljeni k branju. V knjigi spremljamo zgodbo o zlatem vinu, »tekočem zlatu«, kot rebulo poimenuje Noah Charney, ki je svojo strast in zanimanje do briške kraljice s pridihom humorja in edinstvenim slogom pisanja prenesel na papir. Glavni junak te zgodbe so najprej rebula, potem njen terroir z opoko, naši vinarji, oče rebule in pa naša prelepa vinorodna regija Brda – Collio v vsej svoji lepoti.

Kratka predstavitev knjige
Založba Rowman & Littlefield

Knjiga je na voljo v spletni trgovini Amazon ter pri več briških vinarjih, z veseljem pa vam sporočamo, da je na voljo tudi pri nas na Medotu, v hiši očeta rebula, kjer jo lahko kupite samostojno ali pa v darilni embalaži skupaj z izbrano steklenico rebule.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!