0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
GOLD WINE

Gold Wine

GOLD WINE

Rebula, the Liquid Gold that Links Slovenia and Italy

( V prevodu: Zlato vino / Rebula - tekoče zlato, ki povezuje Slovenijo in Italijo )

Knjiga pripoveduje zgodbo o rebuli, čezmejni regiji Brda - Collio, ki je njena domovina, in pogumnih Bricih, ki so jo povzdignil do statusa ene najboljših regij za bela vina na svetu.

Rebula je starodavna sorta, ki so jo nekoč cenili plemstvo in papeži, izvira pa iz regije, ki danes meji na Slovenijo in Italijo, Brda – Collio. Strokovnjaki jo uvrščajo med pet najboljših vinskih regij na svetu, ki se lahko kosajo z Bordeauxom in Toskano. S tem se strinjajo tudi vinski strokovnjaki, ki rebulo imenujejo "sanjsko vino nove dobe".

Knjiga predstavlja poglobljen potop v svet vina, ki ga je napisal pisatelj, nominiran za Pulitzerjevo nagrado, ki je to pot začel brez znanja o vinu. Knjiga je napisana tako, da se bralec lahko uči skupaj z avtorjem, zato je zanimiva tako za strokovnjake kot za splošne bralce. Kot zgodovinar in ljubitelj narave spretno prepleta opis naravnih lepot in zgodovine teh krajev. Sorto rebula predstavi skozi pogovor z najpomembnejšima strokovnjakoma za vinogradništvo in vino tako iz Slovenije, dr. Denis Rusjan, kot iz Italije, Atilio Scienza, ter predstavi vinarje z obeh strani meje, ki se posvečajo vrhunskim vinom iz rebule različnih obrazov.

A vsaka zgodba ima prav posebne junake in eden izmed takšnih je vizionar, ki je zaradi svojih prizadevanj za ohranitev sorte na prelomu prejšnjega stoletja, ko so ji vsi ostali obrnili hrbet, postal znan kot oče rebule tako v Sloveniji, kot tudi v Italiji, to je bil Zvonimir Simčič z domačije Medot. Soustvaril in vodil je briško zadružno klet, ki je postala temelj razcveta celotne regije. Plod njegovih tehnoloških inovacij je bila Zlata rebula, ki je postala velika prodajna uspešnica, sledila je še Peneča rebula in briška klet je pod njegovo taktirko postala sinonim uspeha. Danes nove generacije izjemnih briških vinarjev utirajo pot rebuli pod svetovnimi žarometi v vseh njenih različnih obrazih. Za konec pa je knjiga obogatena tudi z recepti za okusne jedi, ki se odlično spajajo z vinom iz rebule, ki so jih prispevali najboljši slovenski chefi: najboljša kuharska mojstrica na svetu leta 2017 Ana Roš, Tomaž Kavčič, Uroš Fakuč, Janez Bratož in Mitja Sirk, ne manjka pa tudi recept za domačo frtaljo, ki ga je prispevala domačinka, Brika, Marija Kocina.

Knjiga je izšla pri ugledni ameriški založbi Rowman & Littlefield iz Washingtona, napisal pa jo je Američan Noah Charney, ki je navdih zanjo dobil, ko je prvič obiskal Brda in okusil rebulo. S to knjigo prinaša osebno, humorno in zelo angažirano potopisno pripoved o malo znanem svetu slovenskih vin, ki bo navdušila pustolovske popotnike in ljubitelje vina po vsem svetu. Za oblikovanje knjige je poskrbel eden najbolj znanih in nagrajevanih slovenskih oblikovalcev Žare Kerin.

O avtorju:
Noah Charney je avtor več deset knjig, ki je bil tudi finalist Pulitzerjeve nagrade. Je profesor umetnostne zgodovine, ki predava na univerzah Yale, Brown University, American University of Rome in Univerzi v Ljubljani. Redno piše za več deset pomembnih revij in časopisov, med drugim za The Guardian, Washington Post, Observer in The Art Newspaper.