0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Usodni ples v steklenici -

umetnost tradicionalnega penečega vina
Usodni ples v steklenici - umetnost tradicionalnega penečega vina

V svetu vinogradništva je proizvodnja klasične penine posebna umetnost, ki zahteva znanje, izkušnje in potrpežljivost. Eden pomembnih korakov ustvarjanja penin po klasičnem postopku, v katerem bo ravno vinar pustil svoj odtis, je stekleničenje. Ta faza bistveno začrta kakovost in značaj končnega izdelka. Pridružite se nam, da skupaj pokukamo v fascinantni svet polnjenja klasičnih penin in dodamo še en kamenček v mozaik razumevanja, kako je ustvarjena pijača, ki vas bo navdihnila z eleganco in prefinjenostjo – peneče vino.

Priprava osnovnega vina:

Potovanje se začne s pripravo osnovnega vina, običajno z mešanico različnih sort grozdja. To vino je že doživelo primarno fermentacijo in razvilo osnovno harmonijo okusov na podlagi sortnih značilnosti. Če je vinar svoje delo dobro opravil, je vino stabilizirano, filtrirano, vsebuje ustrezen delež alkohola, ima nizek pH in je kot tako pripravljeno na dolgo sekundarno fermentacijo, ki ga čaka v steklenici. Osnovno vino na Medotu v različnih razmerjih sestavljajo rebula, chardonnay in modri pinot, podrobnosti pa vedno lahko poiščete v tehničnih listih na naši spletni strani.

Liqueur de Tirage:

Za zagon sekundarne fermentacije se osnovnemu vinu doda posebej pripravljena mešanica sladkorja, kvasovk ter hranil za kvasovke skupaj z vinom, imenovana liqueur de tirage ali vrelni liker. Ta mešanica je ključna za rojstvo mehurčkov, ki dajejo penini njen brbotajoči značaj.

Sekundarna fermentacija v steklenici:

Vino, pomešano z vrelnim likerjem, se stekleniči in zatesni z neprodušnim, kronskim zamaškom. Kvasovke v vinu nato začnejo fermentacijo sladkorja, kar povzroči nastanek ogljikovega dioksida CO2. Ker pa so steklenice res trdno zaprte, CO2 ne more uiti in ostane raztopljen v vinu. S tem se ustvarijo želeni mehurčki. Ta proces lahko traja tedne ali mesece, kar omogoča razvoj kompleksnih arom in okusov. Pri tem ima pomembno vlogo tudi temperatura, ki ne sme biti previsoka, da ne nastane preveč kvasovk.

Zorenje na finih drožeh:

Po končani sekundarni fermentaciji vino počiva in zori na usedlini finih droži, ki predstavljajo odmrle celice kvasovk. Ravno ta podaljšan stik pa prispeva k bogastvu in kremoznosti okusa ter dodatnim plastem kompleksnosti penečega vina.

Če strnemo, gre za pomembno delo vinarja, da pripravi vrhunsko osnovno vino in določi vrelni liker. Potem pa se vse ostalo zgodi. Predstavljajte si to kot usodni trenutek, ko se prelepo in spogledljivo vino sreča z vrelnim likerjem, povodnim možem, skupaj bosta odplesala vihravi ples sekundarne fermentacije, v katerem bo zavrelo in zabrbotalo, nato pa legla k dolgemu počitku v globini vinarjeve kleti.

Za penine Medot je značilno zelo dolgo zorenje na finih drožeh, kar jim daje prepoznaven okus, kompleksnost in svilnato eleganco. Najmlajša penina Medot 48 zori v steklenici najmanj štiri leta, letniške penine tudi sedem in več let. Začasni kronski zamašek ves ta čas skrbno varuje vsebino pred vdorom kisika vse do degoržiranja, ki je sklepno dejanje nastanka penin v steklenicah, več o tem pa preberite na blogu Romantičnost šampanjskih postopkov ali vse, kar ste želeli vedeti o degoržiranju.

Wine is a work of art!

Za konec še nekaj besed o samih steklenicah.

Trdnost in teža:
Steklenice klasično narejenih penečih vin so precej trdnejše in težje, ker morajo zdržati visok pritisk zaradi dodatno nastalega CO2 v času fermentacije.

Temna barva:
Temna barva stekla ščiti vino pred škodljivimi vplivi svetlobe, ki lahko spremenijo kakovost.

Daljši vrat steklenice:
Steklenice za penine imajo običajno daljši in ožji vrat kot druge vrste steklenic. To omogoča lažje izvajanje postopka degoržiranja, ko izločimo ostanke usedlin, ki smo jih pred tem s postopkom riddlinga ujeli v vratu steklenice.

Konkavno dno:
Dno steklenice je običajno konkavno oblikovano, kar dodaja steklenici stabilnost in omogoča lažje rokovanje s steklenico med postopkom riddlinga.

Velikost  steklenic:
Večinoma penine fermentirajo v dveh velikostih steklenic, standardnih steklenicah (0,75 litra) in magnumih (1,5 litra). Tako jih polnimo tudi pri nas na Medotu. Na splošno se pričakuje, da so magnumi višje kakovosti, zagotovo pa se v njih razvijejo drugačne harmonije okusov, več o tem lahko preberete na našem blogu Penine magnum za praznovalce in poznavalce.

Wine is a work of art!

Obstajajo tudi večje steklenice, ki pa so namenjene bolj vizualnemu vtisu in posebnim priložnostim.
Poimenovane so po starodavnih izraelskih kraljih in zasnovane kot večkratniki standardne steklenice - na primer Jeroboam (4 standardne steklenice / 3 litre), Metuzalem (8 standardnih steklenic / 6 litrov), Salmanazar (12 standardnih steklenic / 9 litrov), Balthazar (16 standardnih steklenic / 12 litrov) ali Nabuchodonosor (20 standardnih steklenic / 15 litrov).

Polnjenje tradicionalnega penečega vina je delovno intenziven in natančen postopek, ki zahteva spretnost in strokovnost. Vsak korak prispeva k ustvarjanju vina, ki zajame bistvo vinograda, sort grozdja in spretnosti vinarja. Ko uživate v kozarcu skrbno izdelane tradicionalne penine, cenite pot, ki jo je prehodila od trte do steklenice – pot, polno predanosti, tradicije in zavezanosti ustvarjanju bleščeče mojstrovine. 

Nazdravite tudi umetnosti vinogradništva!

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!