0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
09.04.2021

Penine magnum za praznovalce in poznavalce

Najboljše penine, kadar želite narediti vtis

»Spomnim se prvega srečanja z magnum peninami, ko so ob priložnosti gala pogostitve obiskovalcev ekskluzivnega vinskega dogodka MasterClass Brda Home of Rebula, ki se ga udeležijo znameniti vinski kritiki iz celega sveta, sodelujoči briški vinarji prinesli svoje magnum steklenice... Verjetno bi si mislila, da je to pač logistično lažje, manj steklenic, a vznemirjenje, ki je zabrbotalo med udeleženci, se mi je vtisnilo v spomin in danes vem, zakaj je tako.« Podoben spomin svojega prvega srečanja z magnumi bi pri sebi našel vsak. Magum je prvovrstna izbira za praznovanje, a tudi vrhunska izbira za prave poznavalce.

Zakaj je penina v magnum steklenici boljša od penin iz običajne steklenice?

Za tiste, ki ne vedo, magnum je izraz, ki označuje velikost steklenice 1,5 litra, torej je dvojna v primerjavi z običajno steklenico 0,75 litra. A to seveda ni razlog za takšno vznemirjenje. Odgovor je resnično preprost – ima vrhunski okus. V njih ohranjeno vino je mlajše in bolj sveže, penine pa imajo vedno boljši okus, kot pri zorenju v steklenicah običajne velikosti.

3 ključni razlogi, zakaj je okus penin v magnum stelenicah boljši:

1.     Penina v magnum steklenici zori počasneje in bolje. Kar dvakrat večja količina vina je v stiku z enako velikim grlom steklenice, kot pri običajni steklenici. In zakaj je to pomembno? Ker je v grlu ujet zrak, v njem pa kisik, zato je ob tako zmanjšanem učinku kisika glede na prostornino razvoj vina upočasnjen - vino tako dlje časa ohranja živahnost in na koncu ustvarja bolj kompleksen in harmoničen okus.

2.     V magnum steklenici je več vina in manj praznega prostora med vinom in zamaškom, zato je verjetnost oksidacije manjša.

3.     In v končni fazi se lahko zanesemo na rezultate okušanja – pri Decanterju so ocenjevali dvojce običajnih in magnum steklenic iz skoraj 20 izbranih šampanjskih kleti: Champagne: Magnum Vs Bottle: Panel Tasting Results

Tako Decanterjevi strokovnjaki, kot najboljše restavracije, vinoteke in proizvajalci prikimavajo – pri vinu večje pomeni boljše. Zakaj je tako, pravijo, da imajo odgovor v zapisu nagrajenega britanskega premium vinskega posrednika The Walley Wine Shop: Magnum or Single Bottle? Which is better? We have the answer… Obstajajo sicer še večje steklenice od magnuma, vendar pri teh prav značilnost enako velikega grla in zamaška z običjano steklenico ne veljata več, zato pri spogledovanu z večjimi steklenicami poiščite še kakšen kredibilen nasvet, recimo v članku Decanter: Champagne: why size matters

Z magnum steklenico boste vedno naredili vtis

Magnum zagotovo pritegne poglede, steklenica je estetska in elegantna, zelo prepričljiva bo tudi na vaših instagram posnetkih ;)

Naj bo to darilo, pogostitev najzahtevnejših poznavalcev ali romantičen večer. Kadar praznujete, boste vaše goste z ravno prav ohlajeno magnum steklenico brez dvoma navdušili – pa brez skrbi, odprli jo boste lahko prav tako, kot običajno in tudi v domači hladilnik jo boste uspešno spravili.

Uroš Fakuč, DAM

Magnum že, a kaj, če ne spijem vsega naenkrat?

Danes to ni več vprašanje. V sodelovanju s Hišo dobrih vin Koželj vam magnum penine priporočamo skupaj z inovativnim zamaškom Zzysh®Champagne švicarskega proizvajalca, ki bo pomagal ohraniti okus, mehurčke in svežino vina v steklenici. Penine bodo v takšnem stanju, kot so bile ob odprtju, še kar nekaj tednov potem.

Wine is a work of art!
Medot magnum degustacija – vabljeni, da se osebno prepričate!

Če še niste prepričani, pa vas vabimo v Brda na degustacijo naših penin iz magnum in običajnih steklenic. To je res zanimivo videti. Neverjetno je, kako je penina v običjani steklenici 0.75 izgleda polno dozorela, isti letnik in ista polnitev v magnum steklenici pa je mlajša in še mnogo bolj sveža.

Pokličite nas ali nam napišite svoje želje za termin za degustacijo:

+386 5 9336 160
info@medot-wines.com

Domačija Medot

Wine is a work of art!

O magnumih penin Medot

»Vsako leto se kot vinar odločiš za magnum. Izbereš manjšo količino, ki predstavlja nekaj boljšega, nekaj več. Opazuješ trgatev, kakovost grozdja, kakovost vina, nato pa se na podlagi vsega tega odločiš, koliko steklenic boš polnil v magnume. Ko se v steklenicah pri klasični metodi ustvarja penina, se v njej spreminja aromatika, barva in struktura. V običajnih steklenicah gre vino v bolj zorilne note, toni so bolj medeni, prikličejo ribana jaboljka, jabolka, hruške, kvasne note. Če pa je v steklenici večja količina vina in je oksidacija počasnejša, se dalj časa se ohranijo primarne arome vina, bolj sadne, tiste, ki smo jih dobili pri primarni fermentaciji in so sortno značilne, počasi pa se dodajajo terciarne arome, ki so posledica sekundarne fermentacije, po briošu, kvasu, kruhu, maslu... Te niso dominantne in se lepše vkompnirajo v vino.«

Luka Ribolica, enolog na Domačiji Medot

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!