0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
15.06.2023

Z vinom na potovanju

Traveling with Wine

Poletje je čas za oddih, dopust in potovanja. Za ljubitelje vina je to vedno priložnost, da na poti okusimo kaj novega, posebej, če potujemo po vinorodnih deželah in pokrajinah. Včasih vzamemo tudi s seboj kakšno steklenico, da lahko z najdražjimi podelimo svoje najljubše okuse na kakšnem posebnem kraju, ali pa na poti nabavimo kaj za domov, da popestrimo zaloge na naših domačih vinskih policah.

Tudi na potovanju veljajo enaki osnovni pogoji, ki jih moramo zagotoviti doma pri hranjenju vina, povezani s temperaturo, svetlobo in lego steklenic. Dodatno pa imamo zaradi veliko tresljajev še učinke ”potovanja”, zato je treba imeti v mislih umirjanje vina po prihodu na cilj, da lahko ponovno pride v ravnovesje. Na Medotu našim obiskovalcem iz daljnjih krajev, ki se imajo pri nas lepo in želijo ponesti spomine v obliki Medot penin in vin domov, vedno svetujemo, naj bodo pozorni na pogoje med potovanjem. Strnili smo jih takole:

5 nasvetov za ravnanje z vinom na potovanjih poleti

  • Vino naj nikakor ne bo izpostavljeno vročini.

Poletna potovanja prinašajo visoke temperature, gneče na cesti in prometne zamaške, pogosto ne najdemo parkirišč v senci ali pa se znajdemo na potovanju v času vročinskih valov. Notranjost avtomobila, ki je klimatizirana, je v takšnih primerih bolj primerna za vino, kot prtljažnik. Če je potrebno prespati kakšno noč med potjo poti, je dobro prinesti vino v sobo, da se izognemo velikim temperaturnim razlikam, saj že nekaj ur poletne vročine v avtomobilu lahko povsem uniči vašo vinsko zalogo.

  • Steklenice naj bodo v ležečem položaju.

Če ima vino zamašek iz plute, naj bodo steklenice ves čas med potovanjem položene, da vino ostaja v stiku z zamaškom.

  • Vino naj si po prihodu pred odpiranjem odpočije.

Ko prispete na cilj, naj vino brez vibracij počiva vsaj en dan, da se ponovno vzpostavi harmonija arom. Posebej je to pomembno za penine, da imajo pred odpiranjem čas, da se umirijo in stabilizirajo. Hkrati je to lahko priložnost, da se primerno ohladijo, saj je za to je potrebnih vsaj 24 ur v hladilniku.

  • Pri kontroliranju temperature vam lahko pomaga tudi primerna embalaža, ki ima izolacijske lastnosti.

Morda je čas, da nabavite škatlo z izolacijskimi lastnostmi, recimo iz stiroporja, ali posebne hladilne vrečke, primerne za steklenice, ki pomagajo ohranjati temperaturo stabilno. To ima smisla posebej, če ocenjujete, da jih boste uporabili večkrat, saj lahko majhna investicija naredi veliko razliko.

  • Na jadranju z vinom

Če bomo vino prenesli še na jadrnico ali kakšno drugo plovilo, prav tako poiščemo najprimernejši prostor glede na temperaturo, svetlobo in vibracije.

  • Nekaj steklenic bomo ob hrani morda lahko stisnili v hladilnik, preostanek pa je potrebno nekam pospraviti. V kabini lahko postane zelo vroče, zato je dobro poiskati prostor za shranjevanje čim bližje dnu, kjer pomaga nekoliko nižja temperatura vode.

  • Pazite, da vino ne bo shranjeno blizu motorja, zaradi visokih temperatur, vibracij ali morebitnih močnih vonjav po gorivu, ki lahko vplivajo na vino.

  • Ne pozabite zelo dobro učvrstiti steklenice, saj je na plovilu prisotno konstantno gibanje. Temu se na vodi enostavno ne da izogniti, lahko izberemo le čimbolj centralni del plovila, da so nihaji najmanjši možni. Tudi za umirjanje običajno ni časa, zato je tukaj naš zadnji, preprost nasvet: boljša, zahtevnejša vina s kompleksnimi aromami popiti čim prej, za dlje časa pa je najbolje imeti s seboj bolj sveža vina, ki bodo lažje obdržala harmonijo v takšnih pogojih.

 

Naj vam poletje prinese vse, kar si želite, naj podaljša čas z nepozabnimi doživetji, pa srečno in varno na cesti in med plovbo.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!