0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
20.09.2023

Kako in kje hranimo vino doma

How and Where to Store Wine at Home

Ljubitelji gurmanskih užitkov v domačem okolju ob dobri hrani poskrbimo tudi za ujemanje z vinom. Ker nimamo vsi doma vinskih vitrin, je ena od najbolj uporabnih in preprostih rešitev sprotno kupovanje – ko nakupujemo sveže sestavine za našo kuhinjo, lahko sproti v vinotekah nabavljamo tudi vinsko spremljavo. Izbiramo vina, ki jih poznamo, ali pa nam pomagajo odlični svetovalci, kadar iščemo nov navdih.

A včasih obiščemo vinarje na izletih ali daljših potovanjih in nabavimo vrhunska vina še za domov. Izjemna vina lahko dobimo tudi za darilo in jih hranimo za posebne priložnosti. Morda si enostavno želimo zagotoviti zaloge izbranih vin. Takrat se vprašamo, kako in kje naj hranimo vino doma. Kljub temu, da imamo na Medotu vinsko klet, se v različnih okoliščinah za domačo rabo znajdemo pred enakimi vprašanji.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!

Nepravilno shranjeno vino v domačem okolju vpliva na kakovost. Lahko se spremenijo osnovne značilnosti vina, morda vino povsem izgubi svoj karakter ali pa pride do značilnih napak. Osnovni pogoji, ki jih moramo zagotoviti na domačih policah, so povezani s temperaturo, svetlobo in lego steklenic. Zbrali smo nekaj osnovnih nasvetov, če jih boste upoštevali, lahko vino dlje časa ohranite na takšni ravni, kot si želite:

  • Temperatura naj bo čim bolj stabilna, brez velikih nihanj.

Vino doma shranjujte predvsem na mestih, kjer je temperatura stabilna in kjer ni velikih nihanj temperature. Primerna temperatura je med 10 in 15 stopinjami celzija. Če je temperatura previsoka, bo vino izgubilo svežino, če je prenizka in vino zamrzne, se uniči.

  • Vino naj ne bo izpostavljeno močni svetlobi naravnega ali umetnega izvora.

Lahko izberete primerno okolje v kateremkoli prostoru v hiši ali stanovanju, vendar se izogibajte mestom, ki so izpostavljena neposredni osvetlitvi z lučmi ali močni sončni svetlobi, kot so okna ali balkoni. Vino, ki je bilo izpostavljeno močni svetlobi, bo delovalo postarano.

  • Vina ne shranjujte ob aparatih, ki povzročajo vibracije

Dolgotrajna izpostavljenost vibracijam škoduje vinu, zato ga ne hranite neposredno ob aparatih, ki povzročajo vibracije, na primer poleg pomivalnega ali pralnega stroja, klimatske naprave ali hladilnika.

  • Ležeč položaj je pomemben le za vina, ki imajo zamaške iz plute, steklenice z navojnim zamaškom pa se lahko hranijo tudi pokončno.

Zamašek iz plute mora ostajati v stiku z vinom, da ohranja vlažnost. Če se pluta posuši, pride do vdora kisika v steklenico, kar povzroči spremembe barve in okusa vina zaradi oksidacije.

 

Najboljši prostor za shranjevanje vina je temen, hladen in suh. Običajno je v kleti primeren prostor za to, in sicer najbolje kar v zabojih ali škatlah, v katerih ste vino nabavili. Vendar tudi, če kleti nimate ali ni primerna, lahko s temi nasveti poiščete primeren prostor, kjer boste vaše najljubše vino ohranili na želenem nivoju kakovosti. Na Medotu seveda shranjujemo vino v naši kleti, kjer imamo urejen arhivski prostor, ki vam ga bomo tudi z veseljem pokazali, kadar nas obiščete na eni izmed naših degustacij z ogledom kleti.

Kako dolgo starati vina se je najbolje pozanimati že ob nakupu, svetovalci pa vam bodo znali povedati tudi, kdaj se pričakuje vrhunec izbranega vina. Če tega ne morete storiti, ker ste vino na primer dobili ali kupili preko spleta, lahko preverite opise v vinskih vodnikih, kjer običajno vključujejo tudi informacijo o potencialu staranja, ali poiščete tehnični list vina in podrobnejše podatke na spletnih straneh vinarja, kjer običajno takšen podatek navedejo. Tudi za vsa vina Medot boste na naših spletnih straneh našli takšen opis. Potem pa se prepustite navdihu, življenju in priložnostim za dejansko odprtje steklenice.

Katera vina niso namenjena staranju?

  • Sveža vina so namenjena uživanju sproti, niso namenjena staranju, a to še vedno pomeni, da jih do odprtja steklenice primerno hranite, saj do poškodb lahko pride zelo hitro, posebej če so izpostavljena vročini ali zmrzali.

  • Klasične penine so namenjene uživanju takrat, ko jih peničar pripravi za trg. Niso namenjne nadaljnjemu staranju. Zorenje v steklenici poteka več let, ko pa so enkrat penine degoržirane, je čas, da se zaužijejo. Več o tem zanimivem postopku pri pridelavi klasičnih penin lahko preberete v našem blogu: Romantičnost šampanjskih postopkov ali vse, kar ste želeli vedeti o degoržiranju , kjer boste našli tudi formulo za izračun, do kdaj je priporočljivo zaužiti penino. Penine Medot so znane predvsem zaradi daljšega zorenja v steklenici, najmanj 4 leta, tudi 7 let in več za letniške penine. Pri nas priporočamo uživanje penine kmalu po degoržiranju, posebej če zaupate konceptu prestižne oznake R.D. za “Recently Disgorged” oziroma v originalni različici ”récemment dégorgé, ki jo je že daljnega leta 1961 uvedla ena najpomembnejših šampanjskih hiš pod vodstvom znamenite šampanjske dame Lilly Bollinger.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!