0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Umetnost zorenja vinogradniških sanj

The art of maturing winemakers' dreams

Vina so kot simfonija okusov in arom, ki se do vrhunca razvijajo skozi čas. Proces zorenja vin ima svojevrsten čar, ki odraža vpliv okolja, trud vinogradnika in spretnost vinarja. V tem blogu bomo raziskali umetnost zorenja vin iz rebule, od začetka ustvarjanja vina v vinogradu do trenutka, ko ga končno vdihnemo in okusimo v harmoniji v kozarcu.

Wine is a work of art!
Izbor vinogradnika:

Zorenje vina se zares začne že v vinogradu. Klima, tla, lega in starost trt ob skrbnem obdelovanju vinogradov vplivajo na kakovost grozdja, ki bo določila okuse in arome vina. Pravilna odločitev o trgatvi je ključna, saj vpliva na končno ravnotežje med kislinami, sladkorjem in fenoli, ki bodo osnova za zorenje.

Delo v kleti - maceracija in fermentacija:

Po trgatvi pride grozdje v klet, kjer se odraža filozofija kleti in delo vinogradnika, enologa, kletarja pri postopkih maceracije in fermentacije. Na Medotu se del izbranega grozdja takoj nežno stistne, del pa pred stiskanjem macerira 12 ur, saj se pripravlja za dve različni rebuli, bolj svežo Rebulo Journey in kompleksnejšo Golden Époque. Mošt se ohladi na 8°C in zbistri, po dveh dneh sledi nadzorovana fermentacija pri 16°C. Temperatura fermentacije in izbira kvasovk sta ključna faktorja, ki vplivata na končno aromo in strukturo vina. Na Medotu fermentacija poteka v posodah iz nerjavečega jekla, ki ohranja svežino in čistost sortnih značilnosti.

Leseni sodi in zorenje:

Eden izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na vonj, okus in teksturo vina, je proces zorenja – to je čas, ko se vino razvija v sodih in posodah iz različnih materialov, kot so nerjaveče jeklo, les, beton ali glina. Na Medotu zorenje rebule poteka v posodah iz nerjavečega jekla in v hrastovih sodih. Hrast je bil tradicionalno najbolj priljubljen les za izdelavo vinskih sodov. Lesene note, kot so na primer vanilija, pečen kruh, začimbe in druge se postopoma vtkejo v vino, ki pridobiva na kompleksnosti. Na Medotu za zorenje rebule na finih drožeh v sodih uporabljamo barike in tonoje, vsak tip sodov prinaša edinstvene značilnosti in prispeva k kompleksnosti in bogastvu vina. Ta del procesa je resnična umetnost, ki zahteva pozornost do detajlov in razumevanje vpliva lesa in mikrooksidacije na končni izdelek. Bariki so manjši hrastovi sodi s prostornino 225 litrov. Ti sodi omogočajo intenzivnejši stik lesa z vinom, kar prispeva bogatejši okus, kompleksnost in strukturo. Tonoji so večji hrastovi sodi s prostornino 500 litrov, ki omogočajo bolj subtilen vpliv hrasta na končni izdelek. Večji sod ima manjši učinek na aromatiko vina, njegov vpliv je bolj nežen in prefinjen. V procesu zorenja prav vsak sod zori drugače, saj so različno žgani in poroznost lesa je različna. Ko naš enolog v zaključni fazi združuje vino iz sodov, pridejo prav ti odtenki do izraza. Z okušanjem bo izbiral “prave” sode, ki ustrezajo določenemu stilu vina, ki smo si ga na začetku zamislili. Prav v teh razmerjih med različno zorenimi rebulami se skriva čarobnost okusa naših zorenih vin. Medotova Rebula Golden Époque zori 12 mesecev v hrastovih sodih obeh velikosti, prav tako pa boste v naši sveži različici Rebula Journey, katere večji del zori v posodi iz nerjavnega jekla, zaznali delček v hrastu zorjene rebule.  

»Sur lie« in »Batonnage«:

Številni vinarji izvajajo postopek zorenja na drožeh (sur lie), kjer vino po fermentaciji ostane na drožeh, kar prispeva k polnosti in kremasti teksturi. Redno mešanje finih droži v vinu (batonnage), pa še dodatno obogati strukturo in okus vina.

Še to - hrastovi sodi se v procesu zorenja uporabijo več let, zato je vsakokrat pomembna tudi starost soda. Velja omeniti tudi, da prekomerna uporaba novih sodov lahko prekrije subtilne arome in karakteristike belih vin. Raziskovanje vplivov zorenja v sodih je kot potovanje skozi čas, kjer se vsakič razkrivajo nove dimenzije okusa in vonja. Za prave ljubitelje vina je to neprecenljivo doživetje, ki jih popelje v čarobni svet vinarskega ustvarjanja.

Wine is a work of art!

Zorenje vin je umetnost, ki zahteva potrpežljivost in izkušnje. Od izbire grozdja v vinogradu do nežnega in pravilnega ravnanja v kleti, vsak korak prispeva k edinstvenosti končnega izdelka. Bela vina, kot je rebula, so lahko sveža in vibrirajoča ali kompleksna in zrela, odvisno od želja vinogradnika in pristopa vinarja. Na Medotu prisegamo na harmonijo okusa in ravnovesje vseh parametrov vina. Z našima eiketama Rebula Journey in Rebula Golden Époque smo ustvarili vino, ki skozi naše oči izraža maksimalen potencial rebule, hkrati pa ostajamo zvesti načelom ustanovitelja Medota, Zvonimirja Simčiča, da so harmonija in ravnovesje najpomembnejši dejavniki v vinu.

Odkrivanje vin z različnimi oblikami zorenja je resnično čutno doživetje, ki razkriva široko paleto okusov in vonjev, značilnih za vsak posamezen ustekleničen biser. Ko nas obiščete na domačiji Medot, ne zamudite priložnosti, da to tudi okušate.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!