0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
28.11.2023

Razodetje okusa –

ko vino najde svoj kozarec
Razodetje okusa – ko vino najde svoj kozarec

Pri okušanju vina se običajno poglobimo v zgodbo vinarja, sorte, terroirja, zanima nas pot od darov narave do postopkov v kleti, a kadar vino prinesemo domov, kjer ga bomo delili z najbližjimi in s prijatelji, se redko zavedamo, kako pomembno orodje za piko na i pri tem pristane v naših rokah. To bodo kozarci, v katerih bomo vino postregli.

V svetu vina se prav vsak požirek spremeni v nepozaben dogodek, vsak vonj pa v zgodbo, ki se razodene skozi naša čutila. V iskanju popolnega užitka je treba upoštevati prav vsak element, ki sodeluje pri tem čarobnem doživetju. In med temi elementi igrajo ključno vlogo kozarci, ki bodo do potankosti podprli razkošje okusov in vonjev.

Ker smo na Medotu znani po klasičnih peninah, smo se posebej posvetili izbiri pravega kozarca za resnično uživanje v subtilnostih in kompleksnosti penin. Z vami želimo podeliti nekaj ključnih značilnosti, da boste lažje izbrali popoln kozarec za svoje najljubše penine.

Wine is a work of art!

Oblika kozarcev: igra občutkov

Oblika kozarcev ima močan vpliv na naše doživetje vonja in okusov. V prvi vrsti ima estetski pomen - kozarec za penino je oblikovan tako, da poudari vizualno privlačnost penine. Tanek in eleganten izgled kozarca dodajata prestiž in čar k izkušnji pitja penin. Oblika kozarca pa ima tudi ključno vlogo pri ohranjanju mehurčkov v penini. Omogoča, da se mehurčki penin bolje ohranijo in se dvigajo proti površini, kar prispeva k svežini in lahkotnosti okusa. Čarobnost penin se razkrije skozi nežno vzpenjanje mehurčkov, ki nas popeljejo v svet zabave in praznovanja.

Tanek rob kozarca: stik ustnic s popolnostjo

Ko se z ustnicami dotaknemo roba kozarca, se naše potovanje začne. Tanek rob kozarca za penine omogoča nežen stik ustnic s tekočino, kar nam omogoča popolno izkušnjo finega, elegantnega penečega okusa. Oblika kozarca usmerja vonjave proti nosu, medtem ko omogoča, da se okusi penine razvijejo na optimalen način. Vsaka kapljica, ki se dotakne ustnic, nam razkrije zgodbo o terroirju, letniku in strokovnosti vinarja.

Material kozarcev: kristalna eleganca

Kozarci za penine so pogosto izdelani iz kristala, materiala, ki poudarja eleganco in čistost okusa. Kristalni kozarci omogočajo, da se svetloba lomi na poseben način, kar še dodatno pripomore k estetskemu dojemanju penin. Poleg tega kristal ohranja temperaturo penine in omogoča, da se ta postreže na točno pravi temperaturi, kar je ključno za razkritje vseh nians okusa.

Kozarci za različne vrste penin

V svetu penin je veliko stilov, zato se kozarci za penine prilagajajo tudi glede na vrsto penine. Za kompleksne penine z elegantnimi mehurčki, kakršne so penine Medot, priporočamo dovolj veliko površino kozarca, da se okusi in vonjave lepo razvijejo, dno pa je oblikovano na način, da nežno podaja mehurčke proti robu kozarca. Mehurčki na gladkem in ravnem dnu kozarca hitro usahnejo, zato izberite kozarce izdelane za penine, ki upoštevajo to dejstvo, saj je ključna oblika dna tista, ki mehurčkom daje pospešek, da odplešejo svoj zadnji ples.

Wine is a work of art!

Eden od unikatnih kozarcev, ki jih uporabljamo na domačiji Medot, je Italesse Sparkle. »Kozarci Sparkle so nas navdušili že takoj, ko so se pojavili na trgu, saj tako z obliko kot s posebej oblikovanim dnom predstavljajo dobro ravnovesje med senzoriko in pogledom na brsteče mehurčke, ko ocenjujemo perlage. V nasprotju z drugimi bolj zaprtimi kozarci se pri kozarcih Sparkle vse arome skoncentrirajo in jih lahko zelo dobro občutimo, saj ti kozarci do potankosti poudarijo harmonijo okusov klasične penine. Poseben čar pa jim dajejo izbrušene drobne točke na dnu, ki so razporejene v obliki rože, ena v sredini in šest simetrično naokrog, saj zelo lepo poudarjajo subtilnost mehurčkov, ki so značilni za naše penine. S temi kozarci bo okušanje penine vsakič pravo doživetju, zagotovo pa boste očarali vaše goste,« je povedal Simon Simčič, lastnik Medota.

Za konec, ne pozabite, kozarci za penine so kot oder, na katerem se odvija edinstvena predstava mehurčkov in okusov. Vsak element, od oblike do materiala, prispeva k temu, da je uživanje v peninah resnično nepozabno doživetje. Torej, ko se odločate, kateri kozarec izbrati, se spomnite, da ni le kozarec, ampak ključ do razodetja okusa penin.

Wine is a work of art!
Odkrijte poseben darilni paket s kozarci Sparkle in penino Medot Brut 48 v spletni trgovini Koželj hiša dobrih vin.
Nakup
Wine is a work of art!