0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni

Etiketa kot pripovedovalka zgodb

Label as a Storyteller

Vinske etikete imajo dolgo zgodovino, ki sega v 18. stoletje, ko so vinogradniki začeli označevati svoja vina z ročno napisanimi nalepkami. Sčasoma so etikete postale bolj sofisticirane, posebej z vnosom tiskarske tehnologije in umetniških pristopov v oblikovanju. Danes so vinske etikete pravi umetniški izraz in pomembno tržno orodje. V tem blogu bomo raziskali, kako ilustracije prispevajo k oblikovanju vinskih etiket, kaj pripovedujejo in kako vplivajo na percepcijo vina.

Ko se sprehajamo po vinskem oddelku trgovine, nas pogosto najprej pritegnejo barvite in privlačne vinske etikete. Medotove etikete mirnih vin zaznamujejo ilustracije. Njihov namen ni zgolj vizualna privlačnost, ampak prinašajo tudi zgodbo, zgodovino in dušo vina.

Vsekakor je treba že uvodoma poudariti, da etikete nosijo tudi veliko pomembnih informacij, ki nam pomagajo izbrati pravo vino, kot so ime vinarja ali vinograda, letnik, regija, stopnja alkohola, včasih tudi sorta grozdja, certifikati in nagrade. Del informacij na etiketi je reguliran z zakonom in se razlikuje po državah, posebej strogi so okvirji v državah tako imenovanega starega sveta, na primer francoska, italijanska, nemška vina imajo natančno predpisan način označevanja vinarjev, vinogradov, regij, kakovosti grozdja in podobno, z bogato tradicijo in svetovno slavo pa so prav te informacije tudi edino in povsem zadostno marketinško sporočilo. V tem blogu se osredotočamo na tiste vinske etikete, pri katerih imata v funkciji identifikacije ključno vlogo estetika in marketing, saj privlačne etikete pritegnejo pozornost, izstopajo na polici in privabijo kupce, ki iščejo nekaj posebnega. Predvsem pa etikete celovito prikazujejo filozofijo vinarja. Za Medot je, enako kot pri našem vinu, ključno, da je vse skladno, naše vodilo je harmonija in eleganca.

Proces ustvarjanja ilustracij za vinske etikete

Ilustracije so odlična izbira, če se osredotočamo na odraz tradicije vinograda, regije ter vpliv zgodovinskih osebnosti, ki jih ni več med nami. Ustanovitelj Medota je bil oče rebule in prav njemu so mirna vina iz rebule tudi posvečena, zato je bila ilustracija edina logična izbira, ki ustvarja občutek povezanosti z Medotovo dediščino. Ko smo na Medotu sprejeli odločitev o ilustrirani etiketi, še nismo vedeli, da se podajamo na tako posebno in zanimivo avanturo procesa realizacije ideje, ki bo povedala našo zgodbo o vinu na etiketi. Začeli smo seveda povsem na začetku.

  • Izbira umetnika

Poiskali smo osrednjo institucijo na področju ilustracije v Sloveniji, to je Center ilustracije, ki deluje na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, kjer nam je vodja Maša P. Žmitek pomagala speljati idejni natečaj med člani. Po prejemu nekaj izredno zanimivih in raznolikih predlogov smo izbrali osnutek, ki ga je ustvarila ilustratorka Liana Saje Wang. Če bi na kratko povzeli, kaj je pretehtalo pri izbiri, bi rekli, da je bil to pridih romantike v prikazu zgodbe.

  • Razumevanje vina in vinarja

Preden umetnik začne ustvarjati ilustracijo, mora spoznati zgodbo vinarja, filozofijo blagovne znamke in tudi razumeti značaj vina - ali je vino drzno in močno, lahkotno in sveže ali kompleksno in zrelo. Sodelovanje med umetnikom in vinarjem je ključnega pomena, saj le celovito razumevanje zgodbe, filozofije in vina umetniku omogoča ustvarjanje avtentične in povezane ilustracije ter pomaga oblikovati ustrezno vizualno zgodbo. Na Medotu smo z Liano skozi sodelovanje stkali tesno vez in našli skupni pogled ter pravo rdečo nit v ilustracijah naših etiket.

  • Izbira stilov in tehnik

Kdo drug bi to bolje pojasnil, kot umetnica sama: “Eno od vodil pri izbiri materialov in iskanju prave stilizacije v ilustraciji narekuje želena vizualna čutečnost, ki jo vodi namen ilustracije. Avtorjeva interpretacija in unikatna grafična stilizacija ter raznolika raba medija in tehnik vsaki ilustraciji vlijejo edinstveno vizualno noto, ritem, liričnost ali pripovednost ter ustvarijo svojstveno čutno razsežnost. Različni slikarski mediji, kot so tuš, risba, akvarel, digitalna ilustracija, grafika lahko pomagajo okrepiti in prenesti različne občutke in sporočila.

Na primer, akvareli, če je to zaželeno, lahko ustvarijo občutek mehkobe in elegance, medtem ko abstrakcije poudarijo dinamičnost, živahnost, tudi čistost ali modernost.” je pojasnila Liana Saje Wang ter dodala: “V iskanju prave ilustracije za Rebulo Journey se je, po izbrani skici in konceptu, ponudila mešana tehnika tuša in gvaša. Eden od razlogov je jasnost in čistost tuša, ki hkrati nudi odlično pripovednost klasične, tradicionalne pero risbe. Lahkotna, igriva in zračna linija odpira prostor domišljiji in navdihu, ponekod zavita v belino meglic, ki se vijejo po dolini in zastirajo pogled. Sami akcenti gvaš tempere pa prinesejo živahnost, barvo in za moj okus malo pravljičnosti v teh toplih odtenkih oranžne in rdeče, ko so morda hiše osvetljene v večerni sončni svetlobi…”

Wine is a work of art!

Za Medot je bil cilj ustvariti prijetne, za oko vabljive ilustracije z romantičnim pridihom, ki vzbudijo radovednost po tej izjemni zgodbi. Etiketa vina Rebula Journey predstavlja življenjsko potovanje »nonota« Zvonimirja Simčiča, očeta rebule, ki je zaslužen za ohranitev sorte rebula ter za mednarodni uspeh in zlato dobo rebule v času vodenja zadružne kleti. Po upokojitvi je v svoji zlati dobi dodal piko na i plodni enološki in vodstveni karieri, ko je vse znanje in izkušnje strnil v najpogumnejše inovacije v lastnem vinogradu ter začel ustvarjati penine iz rebule na osnovi klasične šampanjske metode, ki so postale uspešnica. Tako je prišlo do ustanovitve lastne blagovne znamke Medot, poimenovane po imenu domačije, ki je ohranjeno po vzdevku Zvonimirjevega očeta Ciril Metoda. Zato boste na ilustraciji našli prepoznavni grad domačega kraja v Dobrovem, ilustracijo zadružne kleti, kot je izgledala v času Zvonimirjevega delovanja, značilne briške terase z vinogradi rebule ter seveda domačijo Medot. Osrednja linija, ki povezuje vse elemente med seboj, je cesta – pot, journey, na njej pa bo pozorno oko opazilo tudi figuro elegantnega gospoda s klobukom, ki na poti med kletjo in svojo domačijo skrbno opazuje vinograde in trte. - to je seveda oče rebule Zvonimir Simčič.

Sledila je etiketa Rebula Golden Époque, katere cilj je bil pričarati Zvonimirjevo najbolj plodno obdobje. Vino v tej steklenici je nastalo po njegovem navdihu, kot interpretacija tistega, za kar verjamemo, da bi danes ustvaril, če bi želel narediti nekaj res vrhunskega.

Kot pove tudi samo ime vina, poustvarja vzdušje zlatih časov. V sodobni umetnosti so zlati časi ali Golden Époque obdobje v 20. letih prejšnjega stoletja, a takrat še zelo revna Brda so svoje zlate čase dočakala pol stoletja kasneje, v 70. in 80. letih, in to prav zaradi neverjetnih uspehov z rebulo, proizvedeno pod taktirko v tujini šolanega in po vsem svetu spoštovanega enologa Zvonimirja Simčiča, ustanovitelja Medota. Rebula je tako postala gonilna sila razvoja Brd in izrisala pot za nastanek danes vibrantne in nadvse uspešne regije, ki je po vsem svetu znana kot ena najboljših regij za bela vina, njegov prispevek k razvoju pa mu je prinesel naziv prvega častnega občana v Brdih leta 2005.

"Za ilustracijo Rebula Golden Époque sem začela preučevati risbe, slike, ilustracije in fotografije, ki so prikazovale živahno salonsko življenje v Evropi v 20. letih prejšnjega stoletja. Vir inspiracije mi je bil tudi odličen ilustrator Léon Ferdinand Bonnotte, ki sem ga odkrila v času študije, saj je pogosto uprizarjal pestro življenje parižanov, njegove ilustracije v art deco slogu pa so krasile različne modne revije tistega časa. Slogovno sem se odločila prikazati živahnost tega obdobja, zato so linije zelo dinamično izrisane, v hitrih in sunkovitih potezah, da nosijo v sebi veliko življenja in skoraj migajo, saj je veselje za prikazano mizo v gibanju, v uživanju tega zlatega časa. Živahne linije in pa ploskovita izbira barvnih površin pa so tudi kontinuiteta ilustracije kot nadaljevanje po Rebuli Journey," je povedala Liana Saje Wang.

Osnovna zgodba je bila izbrana: omizje, druženje, slavljenje življenja in zlati časi.  Elegantne in stilizirane ilustracije z zlatimi dodatki na etiketi poudarjajo dediščino in ugled blagovne znamke, kar prispeva k njenemu vrhunskemu značaju. Sledila je le še dodelava številnih podrobnosti in detajlov, kot so izbira papirja, zlate pikice ali črte, fonti, izris grba in pa dokončna izbira barvnih lestvic, pri čemer so se odločitve sprejemale v kombinaciji z barvo steklenice, kapice in seveda sestrske steklenice vina Rebula Journey.

Wine is a work of art!

Privlačne oblikovne tehnike, uporaba simbolov, fotografij in ilustracij na vinskih etiketah predstavljajo mnogo več kot le dekoracijo. So ključni element, ki pripoveduje zgodbo vina, povezuje potrošnike z blagovno znamko in ustvarja čustveno vez. Umetniki, ki sodelujejo z vinarji, ustvarijo vizualne mojstrovine, ki obogatijo celotno izkušnjo pitja vina. Ko naslednjič izbirate vino, posvetite pozornost vizualnemu sporočilu na etiketi – morda boste odkrili novo zgodbo, ki vas bo popeljala na čudovito vinsko popotovanje.

Wine is a work of art!
Wine is a work of art!