0 Cart
0 Add all flipped products to cart Flipped
29.11.2022

Odkritje spomenika očetu rebule Zvonimirju Simčiču – Medot

4. februar 2022, Dobrovo

Z odkritjem spomenika na Gradu Dobrovo so se ob 100-letnici rojstva poklonili spominu na očeta rebule Zvonimirja Simčiča - Medot. Njegova zapuščina na področju vinarske stroke ima svetovni doseg, saj je zaslužen za ohranitev avtohtone vinske sorte, rebule, ki je svoj dom našla v čezmejni regiji Brda-Collio.

Spominska obeležitev življenja in dela Zvonimirja Simčiča je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je skupaj s sinom Igorjem in vnukom Simonom Simčičem z Domačije Medot razkril spomenik, postavljen v čast Zvonimirju Simčiču na Gradu Dobrovo. Med uglednimi gosti je bil tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ki je njegovo vizionarstvo prepoznal v času svojega predsedovanja in postal prijatelj Zvonimirja Simčiča, zarad njegovega strokovnega vpliva in povezovalne vloge na obeh straneh meje pa sta dogodek počastila tudi slovenski in italijanski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr Jože Podgoršek in Stefano Patuanelli, ki sta na gradu Dobrovo pred slovesnostjo opravila tudi bilateralno srečanje. Prisotni so bili tudi slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj ter italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanila, slovenski generalni konzul iz Trsta Vojko Volk ter italijanski iz Kopra Giovanni Coviello, župana občin Nova Gorica in Gorica, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, predstavniki občine Brda z županom Francem Mužičem na čelu, ki so bili organizatorji spominske obeležitve, ugledni predstavniki vinske stroke in vinarstva, kot je prof. Denis Rusjan, direktor kleti Brda Silvan Peršolja, izjemni vinarji z obeh strani meje, kot so Silvio Jermann, Manlio Collavini, Aleks Simčič, Aleš Kristančič, Marjan Simčič, ki je hkrati predsednik konzorcija Brda, in še oba predsednika vinskih konzorcijev, kjer je za zemljo značilna opoka, David Buzzinelli za Collio, ter Paolo Valle di Buttrio za Collio Orientali.

Skupaj s častnimi gosti so v Brdih z odkritjem spomenika Zvonimirju Simčiču Evropi in svetu poslali močan signal, kako lahko rebula  predstavlja pomemben povezovalni simbol čezmejnega območja Brda-Collio, iz katerega izhaja. Da je življenje Zvonimirja Simčiča pustilo mogočno sled priča njegova zapuščina predvsem z ohranitvijo avtohtone vinske sorte rebule, njeno uveljavitvijo med najkakovostnejšimi vini in uveljavitvijo čezmenjega teritorija Brda-Collio kot enega najboljših na svetu za belo vino, kar je že v svojem času prepoznal.

Zvonimir Simčič se je z izgradnjo, razvojem in dolgoletnim vodenjem zadružne kleti Goriška Brda vpisal med tiste, ki so ključno prispevali k razvoju celotne regije, kot jo poznamo danes, zato je postal tudi častni občan Brd. Strokovna priznanja in naziv očeta rebule so mu pripisali na obeh straneh meje, bil je edini tujec, ki je postal član italijanske akademije za trto in vino, bil je tudi vitez vina eques de vino in med prvo peterico ustanoviteljev viteškega Konzulata Evropskega reda vitezov vina v Republiki Sloveniji, prav tako pa je bil tudi pobudnik ustanovitve združenja sommelierjev Slovenije. Po upokojitvi v Zadružni kleti Goriška Brda, ki ji je posvetil celo kariero, je Simčič ustanovil družinsko klet Medot, ki je postala znana po prvih klasičnih peninah na osnovi rebule.

Spominsko ploščo sta oblikovala arhitekt Tomaž Vuga ter kipar Boštjan Novak.

IZBRANI CITATI IZ GOVOROV NA SLOVESNOSTI

Predsednik RS Borut Pahor

“Življenje Zvonimirja Simčiča je zgodba o uspehu, ki temelji na strasti in vztrajnosti. Ko je svet okreval po drugi veliki vojni, je Zvonimir Simčič razmišljal o prihodnosti. Njegova strast do vinarstva in ljubezen do rodnih Goriških Brd sta postali njegovo življenjsko poslanstvo.

Čeprav tedaj še nihče ni verjel v uspeh rebule, Zvonimirja Simčiča to ni odvrnilo od njegovega cilja. V socvetju avtohtone vinske trte je videl sijajno vino in bil odločen, da mu povrne sloves, ki so ga že davno opevali véliki mojstri poezije. S potrpežljivostjo in trdno voljo je vztrajal in nič ga ni moglo odvrniti od njegovega poslanstva. Zvonimir Simčič zato danes med vinarji doma in drugod upravičeno velja za očeta rebule. S predanostjo in vizionarskim pristopom je rebuli vdihnil sodobnost, s katero je postala večna.

Predsednik RS Borut Pahor in Igor Simčič, sin Zvonimirja Simčiča – Medot razkrijeta spomenik

Zaradi tovrstnih korakov, ki smo jih skupaj naredili, sta Slovenija in Italija danes prijateljski in sosedski državi, ki ju povezuje mnogo. Meja med državama, ki je nekdaj tako surovo delila te kraje, se je naposled umaknila prijateljstvu in sodelovanju na vseh področjih. V tem duhu tukaj živite ljudje in v tem duhu bosta nedaleč od tukaj Nova Gorica in Gorica leta 2025 kot somestje skupaj postali edinstvena evropska prestolnica kulture.”

Predsednik RS Borut Pahor ter Igor in Simon Simčič, sin in vnuk Zvonimirja Simčiča – Medot ob razkritju spomenika

Stefano Patuanelli, minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Republike Italije:

“Ko sem prejel vabilo na to slovesnost, sem ga takoj sprejel. Kot Tržačan, ki se je rodil le nekaj kilometrov od tod, in v vlogi ministra za kmetijstvo sem sem se z veseljem udeležil slovesnosti, posvečene pionirju čezmejnega vinarstva, Zvonimirju Simčiču. Bil je stičišče med kulturami in strokovnostjo ob meji, saj je odlično poznal sosednji jezik, vinarje, zgodovino in dogajanja družin, ki so živele na tem področju. Imenujemo ga očeta tega, kar v Italiji imenujemo ribolla gialla in je v Sloveniji znano kot rebula, ki jo zaznamuje skupno naravno okolje in skupni ljudje, ki jo pridelujejo ob meji. Danes smo tu ne samo zato, da na formalen način počastimo spomin na pionirja vinarstva, ampak tudi, da ovrednotimo njegovo zapuščino na osnovi čezmejnega bilateralnega sodelovanja. Skupna kandidatura med Italijo in Slovenijo, da vpišemo to območje Brda-Collio na seznam Unescovih območij, ki sodijo v skupno dediščino človeštva, bi bila ustrezna pobuda, da pospremimo spomin na očeta rebule. O tem sva se pravkar pogovarjala s kolegom, slovenskim ministrom za kmetijstvo Jožetom Podgorškom. Vinarstvo na obeh straneh meje tukaj potrebuje našo podporo, da prinese blaginjo tej regiji ter da okrepi in utrdi odnose med tukaj živečimi ljudmi. Sinergije so številne, moramo najti način, da jih ustrezno medsebojno ovrednotimo v čim večji meri za medsebojno korist.”

slovenski in italijanski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr Jože Podgoršek in Stefano Patuanelli ter Igor in Simon Simčič, sin in vnuk Zvonimirja Simčiča – Medot

Franc Mužič, župan občine Brda:

“Zvonimir Simčič si vsekakor zasluži to obeležje. Brda – Collio so enoten geografski in kulturni prostor. Skozi zgodovino smo doživljali isto usodo. Le nekaj desetletij smo živeli in delalovali ločeno. Vsled tega je nujno ustvariti pogoje, da bi sodelovanje na vseh področjih življenja spravili na skupni tir. Prepričan sem, da je Rebula, kot naša avtohtona sorta grozdja, tisti element, ki nas lahko povezuje. Naš teritorij je Rebuli ponudil topel dom. Znano je namreč, da ta žlahtna rastlina zahteva ustrezno podnebje in ustrezno zemljo. Pri nas je to našla. Poklonili smo se 100-letnici rojstva Očeta rebule, sedaj pa je čas, da današnje in vse nadaljnje generacije poskrbimo, da vizija Očeta rebule neugasljivo žari.”

predstavniki občine Brda z županom Francem Mužičem na čelu, prisotni ugledni predstavniki vinske stroke in vinarstva ter Igor in Simon Simčič, sin in vnuk Zvonimirja Simčiča – Medot

Franc Mužič, župan občine Brda in Igor Simčič, sin Zvonimirja Simčiča – Medot – organizatorja spominske obeležitve

Igor Simčič, sin:

»Moj oče je bil tudi mednarodni degustator vin in je imel priložnost poskusiti najboljša vina sveta. Po tej izkušnji je dejal - naš teritorij Brda - Collio je eden najboljših teritorijev na svetu, še posebej za bela vina, za rebulo je pa edini, saj ji opoka in mikroklima dajajo vrhunsko kakovost. Zato je stavil na svojo ljubljenko rebulo in uspel tisto, česar prej ni mogel nihče niti sanjati. Danes vinarji iz Brd, Collia in Collia orientali, vemo, da je naš skupni teritorij majhen za evropsko dimenzijo, površine vinogradov rebule še veliko manjše, a vendar je lahko rebula naš ambasador, ki nas popelje v višave, če stopimo skupaj. Tudi zaradi mojega očeta upam, da to zmoremo in da nam uspe, ker on si je to vedno želel.«

 

Simon Simčič, vnuk

“Nonotova zapuščina sega daleč naokrog, mi pa smo tisti, ki imamo možnost s to zapuščino pustiti odtis na svetovnem vinskem odru. Imamo možnost skupaj predstaviti svetu to izjemno in redko sorto svetu, razložiti, zakaj je to vino izjemno in zakaj morajo priti sem, v naše kraje, da ga okušajo, saj je tukaj najboljše. Samo na naši opoki, ki je skozi desetletja doživela ogromno vsega - od vojn, do lakote in do zidov v glavah, ki so nas držali priklenjene na mestu, namesto da bi leteli tam visoko z svetovnimi orjaki vinarstva, kot so Chablis, Bordeaux ali Toscana. Na opoki to vino obrodi najžlahtneje sadove, ki jih mi vinarji znamo spremeniti v še bolj žlahtno kapljico vina. Na nas je, da opustimo pretekla prepričanja, se razbremenimo in stopimo skupaj po poti očeta rebule. Uspeh je neizbežen, in moj nono bi bil ponosen.«

Wine is a work of art!

FILM: MEDOTOVO IZROČILO

20 minutni film, pripravljen posebej za to priložnost, govori pa o življenju in delu Zvonimirja Simčiča.

Wine is a work of art!
ZA VEČ INFORMACIJ:

Eldina Domazet
Head of Public Relations

+386 40 180 774 

Euroholding d.o.o.
Sedejeva ulica 2A
SI-5000 Nova Gorica