0 Košarica
0 Dodaj obrnjen produkt v košarico Obrnjeni
09.08.2023

Ujemanje penin in hrane: popotovanje okusov

Ujemanje penin in hrane: popotovanje okusov

Ujemanje hrane in vina je umetnost, ki omogoča ustvarjanje vrhunsko okusnih doživetij. Ideja harmonije okusov in arom se razvija že stoletja v smeri ustvarjanja edinstvene izkušnje, ko v spajanju hrane in vina čutila zaznavajo popolno sinergijo, ki izpopolnjuje vsak grižljaj in požirek.

Pri tem gre predvsem za poudarjanje najboljših lastnosti obeh elementov. Pravilno izbrano vino lahko poudari okus in kompleksnost hrane ter obratno. Osrednji izziv pri tej umetnosti je ohranjati ravnovesje, da noben okus ne prevlada nad drugim, temveč da se vzpostavi harmonično sožitje.

Kadar spajamo kulinarične užitke z razkošjem penin, je ta proces še posebej vznemirljiv in na široko odpira vrata domiselnim vrelcem ustvarjalnosti tako someljejem kot ljubiteljskim gurmanom. Ključna razlika pri spajanju hrane in penin, v primerjavi s splošnim ujemanjem hrane in vina, je v posebnih značilnostih penin, saj imajo svojevrstno kislino, mehurčke in aromatične profile, ki vplivajo na harmonijo.

1. Kislina in svežina: penine imajo pogosto višjo kislino, kar jim omogoča, da osvežijo brbončice med uživanjem hrane. To je pomembno upoštevati, saj kislost penin lahko uravnoteži mastne ali težje teksture hrane, na primer pri maščobnih morskih dobrotah in prigrizkih.

2. Mehurčki: mehurčki v peninah dodajo še eno dimenzijo ujemanju s hrano. Prisotnost mehurčkov lahko poudari okuse in ustvari zanimivo ujemanje ali pa kontraste med teksturami hrane in mehurčki penine. Penine Medot so znane po značilnih svilnato elegantnih mehurčkih, ki so posledica daljšega zorenja v steklenici.

3. Raznolikost penin: penine poznamo v različnih stilih, kar nam omogoča široko paleto možnosti pri spajanju s hrano. Pri Medotu so vse penine zelo suhe ali izredno suhe (brut in extra brut) in so z osvežujočo kislino ter nežno aromo odlične spremljevalke številnih jedi.

4. Aromatične note: v primeru Medotovih penin, za katere je značilno daljše zorenje v steklenici, so te po eni strani sadne in cvetlične na osnovi primarnih sortnih značilnosti grozdja, po drugi strani pa skozi elegantne svilnate mehurčke lepo izražene maslene in oreščkaste note pridobljene v času zorenja v steklenici. Arome lahko poudarijo podobne note v hrani ali pa ustvarijo zanimive kontraste. Upoštevanje aromatičnih profilov lahko ustvari izjemna doživetja okusov.

5. Posebne priložnosti: penine so pogosto povezane z različnimi priložnostmi, kot so praznovanja ali preprosto lahki poletni obroki. To pomeni, da lahko pri spajanju hrane in penin razmišljamo tudi o atmosferi in namenu dogodka.

Vsekakor je pri spajanju hrane in penin ključno ohraniti ravnovesje med okusi, teksturami in aromami ter se obenem odpraviti na kreativno kulinarično popotovanje, kjer eksperimentiramo s harmonijami in kontrasti ter odkrijemo tudi najbolj edinstvene okuse, ki jih lahko ustvarijo te izjemne peneče spremljave.

Wine is a work of art!

Naj se začne okusno potovanje

Na začetku je pomembno, da se pripravimo na okusno potovanje. Vstopimo v svet penin in raziskujmo širino njihovega okusa. Znanje o peninah in njihovih značilnostih nam bo v pomoč pri izbiri hrane, ki se bo z njimi odlično ujela. Pri Medotu lahko pri vsaki naši penini najdete tudi kratek opis aromatičnih profilov, ki vam bo v pomoč pri iskanju kontrastov in sozvočij, za navdih v tehničnih listih najdete tudi priporočila za spajanje s hrano.

Nekaj osnovnih načel in primerov, kako lahko penine odlično spajate s hrano:

Sveže morske dobrote: zelo suhe in izredno suhe penine odlično pašejo k morskim dobrotam. Poskusite jih kombinirati s svežimi ostrigami, kozicami ali ribjimi karpači, saj njihova kislost in mehurčki izjemno dopolnjujejo okuse morja. Na tej poti vas bodo s svilnato eleganco mehurčkov čudovito spemljale prav vse penine Medot. In še namig, če so dimljeni okusi, poskusite spajanje s penino Medot Brut Rosé.

Narezki: tanke rezine pršuta, pancete ali suhe salame se lahko lepo ujemajo z izredno suhimi peninami. Sušeno meso kontrastira s kislostjo penin ter ustvarja bogate in intenzivne okuse. Pri nas v Brdih boste na mizi srečali naš domači ”šalam”, ob njem vam lahko postrežemo tudi našo letniško penino Medot Millésime. Zelo suhe penine se odlično spajajo s številnimi siri, zlasti s trdimi in srednje-trdimi sortami, kot sta cheddar ali gouda. Kombinacija sira in hrustljavega kruha z mehurčki penine ustvarja pravi gastronomski užitek. Zakaj ne bi ob tem ustvarili posebnega trenutka v spajanju z Medot Brut 48.

Sushi in azijske jedi: zaradi svežih in subtilnih okusov sushija in drugih azijskih jedi se izredno suhe penine odlično prilegajo. Njihova kislost pomaga uravnotežiti sladkost ali pikantnost azijskih okusov. Kozarec izredno suhih penin Medot Extra-Brut Cuvée ali posebne edicije Medot Blanc de Noir vas ob tem popelje na pravo popotovanje okusov. Vsekakor pa v takšni kombinaciji lahko razmislite tudi o roseju.

Zelenjava in solate: zelo suhe penine so lahko osvežujoča spremljava različnim zelenjavnim jedem in solatam. Poskusite jih ob sveže pripravljenih solatah z rahlimi prelivi, da okrepite svežino in hrustljavost zelenjave. Morda boste svoje najljubše ujemanje takšnih jedi našli prav s penino Medot Brut Rosé, pustite se presenetiti.

Ribe in perutnina: zelo suhe penine so odlična izbira tudi ob pripravi lahkih ribjih ali perutninskih jedi. Na primer, pečena ali dušena riba, piščanec ali puran se lepo ujemajo z izredno suhimi peninami. Penina Medot Extra-Brut Cuvée ali Medot Brut 48 bo ob takšnih krožnikih popolna izbira.

Sladice: poskusite tudi spajanje penin s sladicami in se pustite presenetiti. Letniška penina Medot Millésime s čokoladnim tartufom vas bo zagotovo očarala, ali morda lahkotnejša penina Medot Brut Rosé s peno iz jagodičevja.

Za konec pa ne pozabite, najpomembneje pri spajanju hrane s peninami je uživanje v procesu in odkrivanje novih kombinacij. Le s poskušanjem boste lahko odkrili svoje najljubše kombinacije in obogatili vaš kulinarični repertoar.

Wine is a work of art!